Wkuno

Hvordan endre et dekk

Har du noen gang blitt sittende fast på siden av veien med et flatt dekk? Vil du være i stand til å skifte dekk uten å måtte be om hjelp! Heldigvis bytte dekk er en ganske enkel oppgave, forutsatt at du er forberedt og villig til å utøve en liten innsats.

Trinn

Hvordan endre et dekk. Finn et flatt, stabilt og trygt sted å endre dekk.
Hvordan endre et dekk. Finn et flatt, stabilt og trygt sted å endre dekk.
 1. 1
  Finn et flatt, stabilt og trygt sted å endre dekk. Du trenger en solid og jevnt underlag som vil begrense at bilen ruller. Hvis du er i nærheten av en vei, park så langt fra trafikk som mulig og slå på beredskap blinklysene (fare lys). Unngå mykt terreng og bakker.
 2. 2
  Trekk til håndbremsen, og sette bilen i "park"-posisjon. Hvis du har en standard girkasse, sette bilen i første eller revers.
 3. 3
  Legg en tung gjenstand (e. G., Rock, betong, reservehjul, etc.) foran foran og bak dekk.
 4. 4
  Ta ut reservehjulet og jack. Plasser jekken under rammen nær dekket som du kommer til å forandre seg. Kontroller at kontakten er i kontakt med metall del av bilens ramme.
  • Mange biler har støpte plast langs bunnen. Hvis du ikke plasserer jekken på rett sted, vil det knekke plast når du begynner å løfte. Hvis du er usikker på om det rette stedet å sette jack, lese brukerhåndboken.
  • For de fleste moderne uni-body biler, det er et lite hakk eller merke like bak de fremre hjulet brønner, eller foran de bakre hjulet brønner hvor jekken er ment å bli plassert.
  • For de fleste lastebiler eller større biler som har en ramme, se for å plassere kontakten i en av bjelkene i rammen like bak forhjulet eller foran bakhjulet.
 5. 5
  Hev i kontakten til det er å støtte (men ikke løfte) bilen. Jekken skal være fast på plass mot undersiden av kjøretøyet. Sjekk for å være sikker på at jekken står vinkelrett på bakken.
 6. 6
  Fjern hjulkapselen og løsne mutterne ved å vri til venstre. Ikke ta dem helt av og bare bryte motstanden. Å ha hjulet på bakken betyr at du snu nøtter i stedet for hjul.
  • Bruk skiftenøkkel som fulgte med bilen eller en standard kryss skiftenøkkel. Din skiftenøkkel kan ha forskjellige størrelser av åpningene på ulike endene. En riktig størrelse fastnøkkel vil gli lett over mutteren, men vil ikke rasle.
  • Det kan ta ganske mye kraft til å bryte dine hjulmuttere gratis. Hvis alt annet mislykkes, kan du bruke din kroppsvekt eller trampe på nøkkelen (være helt sikker på at du er å snu det riktig vei - mot klokken).
  • Et kors skiftenøkkel vil gi deg mye mer dreiemoment enn en standard single-håndteres skiftenøkkel.
 7. 7
  Pump eller sveiv jack å løfte dekket av bakken. Du trenger å løfte det høyt nok til å fjerne den flate dekk og erstatte den med en reserve.
  • Som du løfter, sørg for at bilen er stabil. Hvis du merker noen ustabilitet, senke jekken og fikse problemet før fullt løfte bilen.
  • Hvis du legger merke til jack løft på skrå eller skjev, senke og flytte den slik at den kan løftes rett opp.
 8. 8
  Fjern mutterne resten av veien. Snu dem mot klokken til de løsner. Gjenta med alle hjulmuttere, deretter fjerne mutrene helt.
 9. 9
  Fjern dekket. Den plane dekk under kjøretøyet så i tilfelle av en svikt jekk kjøretøyet vil falle på det gamle hjulet, forhåpentligvis forebygge skade. Hvis kontakten er plassert på en flat, solid base, bør du ikke ha noen problemer.
  • Dekket kan bli sittende fast på grunn av rust. Du kan prøve å treffe innsiden halvparten av dekket med en gummihammer for å løsne dekket, eller bruke reservehjul å treffe utsiden halvparten.
 10. 10
  Plasser reservehjul på navet. Vær nøye med å justere kanten av reservehjul med hjulboltene, og deretter sette på lug nuts.
 11. 11
  Stram mutterne for hånd før de er alle tettsittende. De bør slå lett på først.
  • Bruke skiftenøkkel, skru mutrene så mye som mulig. For å sikre at dekket er balansert, ikke helt stramme mutterne en om gangen. Går i en stjerne mønster rundt dekk, en mutter over fra en annen, gi hver mutter en full sving før de er like stram.
  • Unngå å bruke så mye kraft at du risikerer å forstyrre den kontakten. Du vil trekke til mutrene igjen når bilen er nede, og det er ingen fare for at den velter.
 12. 12
  Senk bilen uten å bruke hele vekten på dekket. Stram mutterne så mye som mulig.
 13. 13
  Senk bilen til bakken helt og ta ut kontakten. Fullfør stramme mutterne og erstatte hjulkapsel.
 14. 14
  Sette den gamle dekk i bagasjerommet og ta det med til en mekaniker. Få et anslag for kostnadene for reparasjon. Små punkteringer kan vanligvis repareres for mindre enn 15€. Hvis dekket ikke kan repareres, kan de behandler det riktig og selge deg en erstatning.

Tips

 • Gjør deg kjent med denne prosedyren, og med opplysninger for bilen din før du får et flatt dekk, slik at du ikke trenger å lære ved siden av veien, i mørket eller i regnvær.
 • Sjekk av og til å sørge for at reservedekket har tilstrekkelig luft.
 • Hvis hjulene har låsing hjulmuttere, sørg for å holde nøkkelen skoen der du enkelt kan finne den. Du trenger den for å endre dekk.
 • Rotere dekkene på produsentens anbefalte intervaller kan hindre et vanlig problem når du skifter en flat.
 • Når løsne og stramme nøtter, arrangere korset skiftenøkkel slik at du trykker ned (med tyngdekraften). Dette vil fjerne risikoen for skade på ryggen og også tillate deg å bruke din kroppsvekt i stedet for bare en arm styrke. Trykk på enden av skiftenøkkelen for den beste innflytelse. Du kan også bruke din fot, men sørg for å holde balansen og stø deg mot bilen.
 • Når du skifter nøtter, være sikker på at den koniske side går inn i hjulet. Dette sentrerer hjulene og låser nøtter i stedet.
 • Noen ganger hjulene vil gripe til navet, noe som resulterer i store vanskeligheter med fjerning av flatt dekk. Hvis dette skjer, vil du trenge en slegge og en 2x4 eller annet stykke tre for å fjerne en beslaglagt felgen. Rotere dekkene vil hindre at dette skjer når du trenger å skifte dekk.

Advarsler

 • Vær oppmerksom på dine omgivelser. Hvis du er på en trafikkert vei, være spesielt skeptisk til biler kjører av som kan komme for nær. Det er hundrevis av mennesker drept hvert år mens bytte dekk på siden av veien, gjør ikke dette med mindre du må.
 • Mest reservedeler dekk (de overmodige "donut" dekk) er ikke konstruert for hastigheter på mer enn 50 MPH eller for lange avstander. Overskridelse av denne hastigheten kan føre til problemer, blant annet svikt i reservedekket. I stedet kjøre sakte og forsiktig til en butikk og få dekket reparert eller erstattet.
 • For sikkerhets skyld, plassere en gjenstand som en logg, stor stein, etc., under bilen etter å jekke, men før du fjerner dekket. Plasser den slik at den vil stoppe bilen fra å falle i tilfelle jekken forskyves eller turnus eller annen grunn mens skiven fjernes. Plassere den i nærheten en del av rammen eller annen støtte del ikke så langt fra hjulet.