Wkuno

Hvordan du bruker linux

De fleste datamaskiner kjører en versjon av Microsoft Windows, men mange servere og stasjonære datamaskiner begynner å kjøre Linux, et gratis Unix-lignende operativsystem. Læring veien rundt Linux kan være skremmende i starten, så det synes ganske forskjellig fra Windows, men det kan være en enkel og givende opplevelse.

Trinn

Hvordan du bruker linux. Bli kjent med systemet.
Hvordan du bruker linux. Bli kjent med systemet.
 1. 1
  Bli kjent med systemet. Prøv å laste ned og installere den på datamaskinen din. Hvis du ikke er sikker, må du være klar over at det er mulig å beholde din nåværende operativsystem og vie en del av harddisken til Linux (og du kan til og med kjøre begge samtidig med VirtualBox).
 2. 2
  Test din hardware med en "live cd" som leveres av mange av distribusjoner av Linux. Dette er nyttig hvis du føler deg ukomfortabel med å installere en ekstra operativsystem på din datamaskin. En live CD vil tillate deg å starte opp et Linux-miljø fra CD, uten å måtte installere noe på datamaskinen. Ubuntu og noen andre Linux-distribusjoner tilbyr også CDer eller DVDer som lar deg starte opp en Live-modus, og deretter installere fra samme disk.
 3. 3
  Forsøke de oppgavene du vanligvis bruker datamaskinen. Søke etter løsninger hvis du kan ikke ord-prosess eller brenne en CD for eksempel. Noter hva du vil gjøre, kan gjøre og ikke kan gjøre før du tar skrittet fullt ut.
 4. 4
  Lær distribusjoner av Linux. Når det henvises til «Linux», dette oftest betyr en "GNU / Linux Distribution." En fordeling er en samling av programvare som kjører på toppen av en svært lite program kalt Linux-kjernen.
 5. 5
  Tenk dobbelt-starter. Dette vil hjelpe deg å forstå partisjonering samt at du kan fortsette å bruke Windows. Men sørg for å sikkerhetskopiere alle dine personlige data og innstillinger før du prøver å sette opp en dual boot.}
 6. 6
  Installer programvare. Få brukes til å installere og avinstallere programvare så snart du kan. Forstå pakke ledelse og repositories er bra for fundamentalt forstå Linux.
 7. 7
  Lær å bruke (og liker å bruke) kommandolinje-grensesnitt. Dette er kjent som "terminal", "terminal-vinduet", eller "skall". En av de viktigste grunnene til at mange brukere bytte til Linux er fordi det har terminalen, så ikke bli skremt av det. Det er en mektig alliert som ikke har de samme begrensningene i en Windows ledetekst. Du kan like gjerne bruke Linux uten å bruke en terminal som du ville på Mac OSX.Using "apropos" kan hjelpe deg å finne en kommando som gjør en bestemt oppgave. Prøv "apropos bruker" for å se en liste over kommandoer som har ordet "bruker" i sin beskrivelse.
 8. 8
  Gjør deg kjent med linux filsystem. Du vil først merke til at det ikke lenger er "C: \" du er vant til i Windows. Alt starter i roten av filsystemet (aka "/") og forskjellige harddisker er tilgjengelig via / dev katalogen. Hjemmeområde, som du vanligvis finner i C: \ Documents and Settings i Windows XP og 2000, er nå plassert i / home.
 9. 9
  Hold undersøke potensialet i din linux install. Prøv krypterte partisjoner, ny og svært rask filsystem (som btrfs), overflødige parallelle disker som øker både hastighet og pålitelighet (RAID-tallet) og prøve å installere Linux på en oppstartbar USB-pinne. Du vil snart oppdage at du kan gjøre en masse ting!

Tips

 • Bygg din første Linux-system med en spesifikk funksjon i tankene, og følge en HOWTO dokument steg for steg. For eksempel trinnene i å sette opp en filserver er ganske enkel, og du kan finne mange nettsteder som fører deg gjennom prosessen steg for steg. Dette vil gjøre deg kjent med hvor ting befinner seg, hva de gjør, og hvordan du kan endre dem.
 • Vær tålmodig, og være forberedt, hvis du virkelig ønsker å lære å bruke GNU. Unngå å flytte fra distro til distro for å finne den som får alt rett. Du vil lære mest mulig fra å lære hvordan du kan fikse hva som ikke fungerer.
 • Se i kataloger som "kataloger" og ikke "mapper", selv om de to ordene synes synonymt, "mapper" er et Windows-konseptet.
 • Bøker fra utgivere John Wiley & Sons, O'Reilly og No Starch Press er verdt å eie for å lære om Linux. Det er også "In the Beginning... var Command Line" av Neal Stephenson tilgjengelig på http://www.cryptonomicon.com/beginning.html, og "LINUX: Rute Brukerveiledning Veiledning og Exposition", tilgjengelig på http:// rute.2038bug.com/rute.html.gz.
 • Husk at bare DOS bruker skråstrek ("\") for å skille kataloger, mens Linux bruker skråstrek ("/"). Omvendt skråstrek i Linux er primært brukt for å unnslippe tegn (for eksempel er \ n et linjeskift, \ t er en fane karakter).
 • Du kan få hjelp for nesten alle bestemt program eller distro i IRC server irc.freenode.net (eksempel: # debian, # ubuntu, # python, # FireFox, etc). Du kan finne brukermiljøer også i irc.freenode.net.
 • Det finnes flere nettsteder og e-postlister på internett med informasjon om Linux. Gjøre online søk for å finne svar på dine spørsmål.

Advarsler

 • På alle * nix systemer (Linux, UNIX, * BSD, etc.), er administrator eller superbruker konto 'root'. Du er administrator på datamaskinen, men 'root' er ikke din brukerkonto. Hvis installasjonen ikke gjør det, gjør deg selv en vanlig konto med 'useradd <yourname>' og bruke den for den daglige virksomheten. Grunnen til dette skillet mellom deg som bruker og du administrator er at * nix systemer anta root vet hva han gjør og er ikke skadelig. Derfor er det ingen advarsler. Hvis du skriver visse kommandoer systemet vil stille slette hver enkelt fil på datamaskinen din, uten å spørre om bekreftelse, fordi det er det rot spurte den å gjøre.
 • Ikke kjør rm-rf / eller sudo rm-rf / mindre du seriøst vurderer å slette alle dine data. Kjør kommandoen 'man rm "for flere detaljer.
 • Noen ganger kan folk foreslå skadelige kommandoer så dobbeltsjekke kommandoer før du skriver dem.
 • Alltid sikkerhetskopiere filene dine før du prøver å re-partisjonere diskene dine når du installerer Linux. Sikkerhetskopiere filer til flyttbare medier som CD-er, DVD-er, USB-disker, eller en annen harddisk (ikke en annen partisjon).
 • Det kan være fristende å skrive blindt "forbannelser" du finner på noen nettsider, forventer at de vil gjøre den beskrevne oppgaven. Men dette mislykkes ofte bare fordi du har en nyere versjon, litt annen maskinvare eller en annen distribusjon. Prøv å utføre hver "forbannelse" med - hjelp alternativet først og forstå at den gjør. Da er det som regel veldig lett å fikse små problemer (/ dev / sda -> / dev / sdb og så videre), oppnå den beskrevne mål.
 • Tilsvarende vil ikke lage en fil som heter '-rf'. Hvis du kjører en kommando for å slette alle filene i den katalogen det vil analysere '-rf' fil som en kommandolinje argument og slette alle filene i sub-kataloger i tillegg.

Ting du trenger

 • Egnet datamaskin
 • Linux-system