Wkuno

Hvordan sette opp en lan

Et LAN eller lokalnettverk, er en fin måte å dele filer og enheter mellom flere datamaskiner. Hvis du har flere datamaskiner i hjemmet ditt, vil sette opp et nettverk kan du dele en Internett-forbindelse, data, skrivere og andre enheter mellom datamaskinene - uten ledninger. Heldigvis er prosessen enkel, og du kan lære hvordan du setter opp et LAN i hjemmet ditt ved å følge noen enkle trinn.

Trinn

Hvordan sette opp en lan. Vurdere dine behov i et nettverk.
Hvordan sette opp en lan. Vurdere dine behov i et nettverk.
 1. 1
  Vurdere dine behov i et nettverk. Enhetene du bruker for å sette nettverket opp vil avgjøre nettverkets evner. Du bør møte dine behov når det gjelder pris, sikkerhet, tilkoblingshastighet, utvidelsesmuligheter (legge til flere datamaskiner eller enheter senere) og avstand mellom datamaskiner. Generelt, vil du trenger for å holde alle datamaskinene i nettverket innenfor 100 meter (91 m) fra hverandre.
 2. 2
  Sørg for at datamaskinene har trådløse nettverkskort installert. For å kommunisere trådløst med andre datamaskiner i nettverket, må hver datamaskin har et trådløst nettverkskort. Hvis datamaskinene er bare noen få år gammel, er du nesten garantert å allerede har en innebygd, da dette er en standardfunksjon på alle datamaskiner som produseres i dag. Hvis du har en eldre datamaskin, må du kanskje kjøpe og installere et nettverkskort.
 3. 3
  Sett opp en Internett-tilkobling. Mens LAN kan settes opp ganske enkelt å dele filer mellom datamaskiner uten Internett-tilkobling, er det liten nytte å gjøre så vurderer kostnadene ved kabling hele nettverket. Å dele en Internett-tilkobling mellom datamaskiner, vil du først trenger en bredbåndstilkobling (for eksempel kabel eller DSL) satt opp for den primære datamaskinen. Kontakt en lokal Internett-leverandør (ISP) for å etablere en tilkobling hvis du ikke allerede har en.
 4. 4
  Kjøpe en trådløs router. Du vil trenge å kringkaste din Internett-tilkobling trådløst, og for dette trenger du en ruter. Når du kjøper en ruter, må du få en som er utformet for din tilkoblingstype (kabel, DSL, etc.). Du bør også vurdere styrken på ruterens signal. Emballasjen skal beskrive hvor langt du kan forvente ruterens signal å kringkaste. Det må nå hver datamaskin i nettverket.
 5. 5
  Installere ruteren. For å installere ruteren, kjøre din viktigste Ethernet-kabel (den som brukes for å koble den primære datamaskinen til Internett) fra modemet inn i ruteren. Plugg ruterens strømledningen i, og deretter installere noe programvare at det fulgte med på hver datamaskin i nettverket. Når du er ferdig, bør ruteren starte sendinger Internett-forbindelsen trådløst.
 6. 6
  Koble hver datamaskin til det trådløse nettverket. På hver datamaskin, finne det trådløse nettverket navn du tilordnet under installering av programvaren. Koble til dette nettverket med passordet du opprettet.
 7. 7
  Dele filer over nettverket. For å gjøre filer på en datamaskin tilgjengelig for brukere på andre datamaskiner, må du merke dem som delte. I Windows kan du gjøre dette ved å plassere filene i "Delte dokumenter"-mappen eller ved å høyreklikke på hver fil og sjekke "Del denne filen" i "Properties"-menyen. Prosessen vil være noe annerledes for andre operativsystemer.
 8. 8
  Koble til andre enheter i nettverket. For å koble til enheter som skrivere og skannere, vil disse enhetene må også være i stand til å kommunisere trådløst (denne funksjonen er ikke på langt nær like vanlig på skrivere som på datamaskiner). Hvis du vil koble til en enhet, bare finne enhetens ikon på en nettverksstasjon på hver datamaskin. Dobbeltklikke på en skriver ikon, for eksempel, bør installere skriveren og aktivere den for fremtidig bruk.

Tips

 • Mens trådløse nettverk tilbyr trygge sikkerhetsinnstillinger, skal du fremdeles aktivere brannmurer på hver datamaskin for å bedre sikkerheten i nettverket.

Ting du trenger

 • Datamaskiner
 • Bredbåndsmodem
 • Trådløs ruter
 • Skrivere eller skannere (valgfritt)