Wkuno

Hvordan du bruker VPN

En VPN, eller virtuelt privat nettverk, er en måte for bedrifter å tillate sine ansatte å få tilgang til bedriftens ressurser utenfor kontoret. Ansatte som har tilgang til disse ressursene kan være eksterne medarbeidere, som work-at-home ansatte, eller selgere som tilbringer mye tid ut av kontoret. VPN er konfigurert av informasjonsteknologi, eller IT, varierer avdeling og hver VPN avhengig av programvaren IT-avdelingen bruker og hvilke ressurser selskapet ønsker å gi tilgang. Generelt vil en VPN tillater ansatte å få tilgang til e-post, lagrede dokumenter på selskapets server og eventuelle programmer selskapet ønsker at de skal få tilgang eksternt.

Trinn

Hvordan du bruker VPN. Kontakt bedriftens IT-avdeling for å få VPN-programvare.
Hvordan du bruker VPN. Kontakt bedriftens IT-avdeling for å få VPN-programvare.
 1. 1
  Kontakt bedriftens IT-avdeling for å få VPN-programvare. Du må installere det som kalles klient programvaren på datamaskinen for å få tilgang til bedriftens servere. IT-avdelingen vil finne ut om datamaskinen er kompatibel med VPN-programvare, hjelpe deg å gjøre datamaskinen kompatibelt hvis det ikke er, og hjelpe deg å installere programvaren og konfigurere tilgang til VPN.
 2. 2
  Slå på datamaskinen og koble til internett. Hvis du er hjemme, bør datamaskinen kobles automatisk. Hvis du jobber et sted annet enn hjemme, for eksempel en flyplass, kan det hende du må manuelt koble til Internett hvis du ikke har koblet fra dette stedet før. Windows Vista og 7 vil automatisk oppdage et trådløst nettverk og spør deg om du ønsker å koble til.
 3. 3
  Lansere din bedrifts VPN-programvare. Du kan ha et ikon på skrivebordet, eller du må kanskje klikke på Windows-ikonet i nedre venstre hjørne av skjermen, og velg programmet fra oppgavelinjen eller programmer-menyen.
 4. 4
  Skriv inn brukernavn og passord når du blir bedt. Dette vil gi deg sikker tilgang til bedriftens nettverk. På dette punktet, varierer operasjoner avhengig av hvordan selskapet har konfigurert sin VPN-tilgang. VPN-programvaren kan åpne et nytt vindu som ser ut som skrivebordet på jobben, også kjent som en virtuell desktop, hvor du kan få tilgang til bedriftens ressurser. Eller, må du kanskje starte din nettleser og skriv en sikker web-adresse der du kan få tilgang til bedriftens ressurser. Hvis VPN-økten ikke lansere en virtuell desktop, skal IT-avdelingen gi deg instruksjoner for tilgang til dine ressurser.

Tips

 • Kontakte IT-avdelingen umiddelbart hvis du må installere eller oppgradere operativsystemet eller gjenopprette datamaskinen til et tidligere tidspunkt. Du kan miste VPN-innstillingene.
 • IT-avdelingen kan gi deg en standard VPN passord så kan du sette din egen. Bruk et passord som er unikt, men lett å huske og ikke skriv det ned eller feste den hvor som helst nær eller på datamaskinen. Unngå å bruke fødselsdatoer, navnene til nære familiemedlemmer eller noe som noen andre kan være i stand til å gjette.
 • Varsle IT-avdelingen hvis du glemmer passordet eller hvis VPN vil ikke lenger gi deg tilgang.