Wkuno

Hvordan bygge en filserver

Med den økende størrelsen på media i mange hjem, spesielt med bruk av Hi-def media og HDTV, trengte mye plass til å lagre enda en moderat størrelse samling av filmer eller musikk er i sterk vekst. Harddiskkapasitetene har vært økende også, men det er lite rom for mange av dem i små PC eller HTPCs. En filserver tilbyr en fin og praktisk måte å gi mye plass som kan være gjemt bort et sted.

Trinn

Hvordan bygge en filserver. Tenk på lagringsplass.
Hvordan bygge en filserver. Tenk på lagringsplass.
 1. 1
  Tenk om dine behov. Må du tjener hundrevis av filmer til flere uavhengige PCer over et hus, eller har du bare trenger et praktisk sted å sette musikk til å spille på HTPC? Bruken av et hjem filserver vil sterkt lede de neste trinnene.
 2. 2
  Tenk på lagringsplass. Hvor mye trenger du? Dette er også knyttet tett til det siste spørsmålet. Hvis alt du trenger er et par HD-filmer (eller mange DVD-kvalitet filmer) og litt musikk, kan du sannsynligvis komme unna med en enkelt 500 GB-stasjon. For mange HD-filmer, en stor musikksamling, og massevis av familiebilder, en større harddisk eller en rekke mange harddisker kan være bedre egnet.
 3. 3
  Tenk om flere stasjoner / raid arrays. Hvis du bestemt du trenger mye plass i forrige trinn, kan et RAID-array være hva som trengs.
 4. 4
  Bestem om RAID nivå. RAID 1 speiler innholdet i alle disker, tilbyr den mest driftssikkerhet med kapasiteten på én disk bare. For mindre paranoid, tåler RAID 6 så mye som to disk feil uten tap av data. RAID 5 gir mest kapasitet (bare én disk mindre enn totalt antall disker). RAID 10 gir mest ytelse, tilbyr halvparten av kapasiteten. Til slutt, er RAID 0 raskeste, men mister data i alle disker etter en enkelt disk svikter, så er vanligvis ikke et godt valg hvis du ikke har andre backup kilde. Ikke alle nivåer er mulig med en rekke disker - vanligvis flere disker, jo flere valg du har. Det er også flere nivåer - les deg opp på standard RAID-nivåer på en nettside.
 5. 5
  Tenk om en RAID-kontroller. Hardware-kontrollere er rask, pålitelig, enkel å installere og tilby bredere utvalg av mulige RAID-konfigurasjoner. Men de er ikke billig, og om hovedkortet har nok harddisk porter du kan også prøve programvare RAID uten kontrolleren. Det vil utkonkurrere de billigste hardware RAID kort. Men du må søke på nettet for veiledning og sannsynligvis bruke Linux. Du kan også spare penger ved å bruke programvare-RAID med ikke-RAID-kontrolleren som vanligvis vil være sammen med all nødvendig programvare.
 6. 6
  Tenk om resten av PCen. En filserver en tendens til å kreve lite strøm, så et budsjett CPU + hovedkort er vanligvis tilstrekkelig. Sørg for at den har et spor (vanligvis PCI-Express) for RAID-kortet hvis det er aktuelt. 1-2GB RAM er ofte nok, med mindre serveren vil også kjøre programmer. Gigabit Ethernet gjør det mulig for fremtidig ekspansjon og høye hastigheter ved lasting av innholdet på serveren. En strømforsyning behov for å gi nok strøm til alle dine harddisker. Den 3,5 "harddisker varierer i strømforbruket fra 7W til så mange som 25W så søke på Internett for nøyaktig modell du har.
 7. 7
  Tenk om en sak. Vil denne serveren være i et stativ, eller bare i en stasjonær sak? Rack kabinettet er optimalisert for å stable mange servere på en delt stativ (den er lav, flat og bred). Slike stativ kan være gren, men for en enkelt server kan ikke være fornuftig. Men hvis du har tenkt å plassere serveren til noen server sentrum, vil "desktop form" server være minst måten dyrere til hus, dersom de blir akseptert i det hele tatt.
 8. 8
  Bygge! Airflow er spesielt viktig i servere, som hot spots kan lett utvikle seg når mange harddisker kjører kontinuerlig. Sørg for at det er nok fans, at de blåser luften i en rett bane fra foran til bak, og at de virker. En død fan kan føre til mye hodepine senere! Har ikke spart her.
 9. 9
  Installere et OS og programvare. Linux er vanligvis et solid valg. Eventuelle Linux server distro skal fungere fint og få deg opp og kjører raskt. Alternativt, Windows Server operativsystemer er svært konfigurerbar, men krever betydelig mer makt og ressurser. Endelig er Windows Home Server en ny gutt på blokken, men det har mange kraftige funksjoner. Med WHS, trenger du ikke en RAID-kort eller noen form for kontrolleren til å skape et stort utvalg, men vær oppmerksom hvis OS dør, så gjør alle dine data med den.

Tips

 • Hvis du bygger et RAID-oppsett, får de absolutt største stasjonene du har råd. En rekke av 3 1 TB-disker har samme plass som en matrise av 6 500 GB-disker, men med 1 TB-disker har du mye mer plass til å utvide. Og, når du kjører ut av kontrollerporter men likevel ønsker å utvide, må du erstatte alle stasjoner med høyere kapasitet modeller. Du bygger denne filserveren til siste, så tenk på fremtiden!
 • Linux kan være vanskelig å lære for en relativ nykommer, så ta forsiktighet og ikke sette noen viktige data på serveren til du er sikker på at du vet hva du gjør!
 • Husk luftstrøm! Hotspots i en server er en oppskrift på katastrofe.
 • Når du velger tilfeller, husk å tenke på antall harddisker. Du kan være fristet av en liten, ute av syne saken, og bestille det bare å finne det passer bare fire stasjoner i stedet for de planlagte fem stasjoner. Gjør din forskning.
 • RAID0 kan ikke tilby noen redundans, men hvis du ikke har råd til å miste filene dine, du absolutt bør ha en backup system eksternt til serveren din. Det er mange farer til dine data selv med begrenset redundans tilbys av noen raid, for eksempel en controller svikt, lyn / flom osv. Siden med raids du også en tendens til å bruke en del av samme disk, er det sannsynlig at stasjoner vil mislykkes sammen, mange raid er følsomme for denne type svikt.
 • Redundans er langt mer gunstig enn pålitelighet. 2 de-lokaliserte servere som kjører RAID0 arrays er mye bedre enn en som kjører en RAID10 array.
 • RAID med redundans tåler en enkelt eller noen ganger også dobbel feil på harddisken uten tap av data. Hot swap bays er for å erstatte den defekte disken enkelt, raskt, selv uten å stenge ned serveren. Bruk dem hvis du kan.

Advarsler

 • Unngå statisk elektrisitet når du arbeider med datakomponenter.
 • Sørg for at du tillater rikelig luftstrøm utenfor server, så vel som i. Å sette den i et skap med døren lukket er ikke en god idé, og kan potensielt føre til en død server eller enda en brann!
 • Du kan også finne SAS-harddisker i en server-markedet. De er generelt godt, men krever en passende kontroller. Bare high end RAID kort kan koble både SAS og SATA-disker uten å bry seg.

Ting du trenger

 • En plan
 • Harddisker (Jeg antok SATA gjennom hele artikkelen, siden det er den nye standarden)
 • RAID-kontrolleren (hvis relevant)
 • Hovedkort, CPU, RAM
 • Strømforsyning
 • Computer Case
 • En kopi av en Linux server distro (som Ubuntu Server) eller Windows Server