Wkuno

Hvordan bruke latex for tekstformatering

LaTeX (uttales lay-tek) er en sats programvare primært brukes til tekniske tidsskrifter. Sin bisarre kapitalisering og uttale skiller den fra gummiaktig polymer også kjent som latex. Denne Wiki er utviklet for å hjelpe en gang med formatering dokumenter med LaTeX.

Trinn

Hvordan bruke latex for tekstformatering. Installer en tex distribusjon.
Hvordan bruke latex for tekstformatering. Installer en tex distribusjon.
 1. 1
  Installer en tex distribusjon. TeX programvare er gratis å bruke. Den eksakte fordelingen du bruker avhenger av datamaskinens operativsystem. Hvis du bruker Windows, kan du prøve. For UNIX-eller Linux, kan du bruke. For Mac OS X, installere.
 2. 2
  Finn en primer egnet for distribusjon. Det finnes dusinvis av innledende materiale og hvordan-til manualer, og disse kan hjelpe ditt søk: The (ikke så) kort introduksjon til latex2e, en tutorial fra Cornell, David Wilkins sin primer, Latex i Wikibøker
 3. 3
  Finn et eksempel dokument som ligner på dokumentet du vil skrive. For eksempel en doktorgrad avhandling skrevet i LaTeX kan være et sett med filer eller en enkelt fil. Filen med den '. Tex' forlengelse vil være den som inneholder selve dokumentet. Eksempel dokumenter kan bli funnet på disse nyttige nettsteder: IIT bombay, Univ. Michigan, og mange flere.
 4. 4
  Bygg dokumentet. Hva LaTeX programvaren gjør er å konvertere en tekstfil (skrevet i sin markup language) i et dokument. Dette kan være en tungvint trinn. Når den første build er ferdig resten er enkelt.
 5. 5
  Endre dokumentet som passer dine behov. Når malen er bygget, er det ikke vanskelig å modifisere den til å passe dine behov.
 6. 6
  Opprettholde en organisert liste over linker med informasjon om latex. LaTeX er et avansert programvarepakke og mulighetene er uendelige. Noen nettsteder kan behandle mange aspekter av LaTeX, noen bare noen få bestemte seg.

Tips

 • Hvis lengden på dokumentet overstiger 30 sider, er latex mer fordelaktig enn en tekstbehandler. Dette er vanligvis tilfelle, spesielt siden du kan fokusere strengt på innhold og har formateringen gjort for deg av LaTeX.
 • Importere sitater inn bibtex ved hjelp av en søkemotor som google scholar kan drastisk øke hastigheten på tiden det tar å spille inn siteringer. BibTeX er en add-on til LaTeX som automatisk formaterer bibliografi i et arbeid. Importere henvisningen er rask i forhold til "notat kort" metode for opptak siteringer.
 • Latex er langt bedre enn tekstbehandlere når det er mange ligninger. Se Google artikkel om hvordan du typografisk formler i latex
 • Latex er nyttig hvis du ønsker å skille innholdet i et dokument fra måten den er skrivne. For eksempel, hvis den samme artikkelen skulle være i en journal og deretter lagt ut på nettet, en presentasjon laget av deler av det ville være lettere å kompilere i LaTeX. Du vil finne at det er mye mer oversiktlig presentasjon stil uten å forstyrre innhold.

Advarsler

 • LaTeX har en bratt læringskurve i forhold til konvensjonell tekstbehandling. Vær klar for det.
 • For ikke-matematiske eller vitenskapelige dokumenter, er en standard tekstbehandler lettere (men selvfølgelig ikke "bedre"!). LaTeX kan brukes vanligvis på i et spesialisert måte, og det er egentlig avhengig av din vilje til å lære det, så vel som natur oppgaven.

Ting du trenger

 • En TeX distribusjon passer for ditt operativsystem. Gå til [ http://www.ctan.org/starter.html ] for mer informasjon.
 • En tutorial eller info dokument, fortrinnsvis med en innføring i grunnleggende formatering.